jump to navigation

Postat pe 06.12.2009! Noiembrie 1, 2010

Posted by lumealuiteo in Uncategorized.
trackback

De câteva săptămâni testăm capacitatea lui Teo de a se adapta la medii sociale pentru perioade relativ scurte de timp; mergem sâmbăta la teatru de păpuşi, care are o durată de 30, max. 45 de min. Pe rând, a fost însoţit de unul din părinţi şi un terapeut, de 2 terapeuţi sau de ambii părinţi, asta pentru a vedea cum se comportă în companii diverse. Comportamentul lui a fost acceptabil, fără să atragă atenţia în mod deosebit asupra sa din partea celor din jur; a fost nevoie de a-i atrage atentia de multe ori, de a nu-l lăsa „să fugă în autism” prin inducerea anumitor preocupări acceptate de el (un dulce preferat de care fusese privat anterior, ceva în mâini cu care să-şi facă de lucru, etc.). Aceste momente au alternat însă şi cu momente de atenţie ale lui la piesele pe care le-a văzut („Scufiţa Roşie”, „Ileana Sânziana”, „Cocoşelul neascultător”), încât este capabil să spună ce a vizionat (numele piesei) şi personajele, dar în ritmul lui, fără să aşteptăm răspunsuri imediate, rapide … .
De asemenea, am mers la cofetărie … am stat acolo la masă ceva mai mult de o jumătate de oră, timp în care Teo s-a servit singur cu linguriţa dintr-o prăjitură (nu numai asta urmăream!) şi a aşteptat cuminte ca şi noi să ne terminăm ceaiul; către final, când a început să dea semne de nerăbdare, i-am dat un şerveţel pe care să-l mototolească cu mâinile.
Obiectivul acestor ieşiri este de a-l obişnui pe Teo cu mediile sociale, de a se adapta uşor la colectivităţi (cu oameni care au grade diferite de înţelegere sau poate deloc!), de a face faţă stimulilor din aceste medii, stimuli pe care noi poate nici nu-i percepem ca atare (pe noi poate nu ne deranjează nimic din ceea ce pe ei poate să-i tulbure de-a dreptul).

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: