jump to navigation

Postat pe 12.11.2009! noiembrie 1, 2010

Posted by lumealuiteo in Uncategorized.
trackback

Se ameliorează la Teo o serie de comportamente, care acum pot fi uşor asimilate cu ale unui copil „normal”; din această serie:
După mulţi ani de când şi-a pierdut foarte multe obiceiuri şi deprinderi, alimentare sau de altă natură (pe care le avea înainte de instalarea autismului lui) a început să-şi recapete o parte dintre acestea; aşa s-a întâmplat cu oul (alimentul „ou”) care … „nu mai este sub acoperire”; adică nu mai trebuie „ascuns” în alte alimente pentru ca să poată beneficia şi el de proteinele pe care acesta le oferă. Mănâncă acum ou tăiat feliuţe pe farfurie, singur, fără să fie nevoie de încurajări speciale, de promisiuni sau altele asemenea.
Din aceeaşi serie: Teo încearcă să se eschiveze, să fie „hoţoman”; la o „nefăcută”, bineînţeles că „nu el a făcut asta …”, ci, pe rând, oricine altcineva, până când chiar înţelege că nu are de ales şi recunoaşte. Asta nu poate decât să ne bucure, mai ales că vine dintr-o pornire interioară (asta nu se poate învăţa la măsuţă!), inventează ca să iasă din situaţii „limită” (pentru el). Este un fel de abilitate a lui „de a lucra cu oamenii mari” , ceea ce nu neapărat „se învăţă”, cel mult se poate cultiva, dar pe un „teren fertil” … .
Teo are preferinţe pentru „grădiniţa de acasă” sau pentru alte lecţii, pe care încearcă să ni le inducă şi să ni le impună din timp (de exemplu, îi place mult să picteze şi se asigură că asta va face la aceste întâlniri). Pentru copiii cu autism un orizont previzibil, faptul că ştiu ce vor face, creează echilibrul de care au nevoie, dar asta nu înseamnă că regulile le fac ei, ci noi!
Despre REGULI şi cine le face, respectiv cine trebuie să le respecte ar trebui să fie vorba în orice formă de educaţie, indiferent că aceasta (EDUCAŢIA) este adresată copiilor cu nevoi speciale sau nu!

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: