jump to navigation

Postat pe 29.11.2009! noiembrie 1, 2010

Posted by lumealuiteo in Uncategorized.
trackback

Deşi copiii cu autism nu seamănă unul cu altul sau nu sunt toţi la fel, măcar în ceea ce priveşte gradul de afectare şi potenţialul de recuperare, se pare că etapele pe care le parcurg aceştia şi părinţii lor sunt aproape identice: timp preţios pierdut în defavoarea, fireşte (nefiresc!), copilului care are mare nevoie de terapie comportamentală adecvată.
„Trei ani pierduţi
În urmă cu şapte ani, Radu, mezinul familiei, a fost diagnosticat cu autism. „Într-o oarecare măsură”, subliniază Cristina. „Pentru că, de obicei, la noi se plimbă copilul prin spitale ani întregi până sunt capabili doctorii să dea un diagnostic.” Vocea ei se modulează în funcţie de importanţa pe care o acordă informaţiilor. Uneori aproape şopteşte. Mai ales când vorbeşte despre sine. Însă când povesteşte despre sistemul medical, vocea îi vibrează brusc, înaltă, pe un ton ferm.
Ca mulţi alţi părinţi, Cristina a făcut, timp de trei ani, ceea ce se numeşte „shopping medical”, adică a mers de la un specialist la altul, în căutarea unui diagnostic bun, a unor sfaturi potrivite. „În primul rând, nu mi-au dat o şansă. Am auzit ceva de genul: obişnuiţi-vă cu ideea, poate să-l internaţi sau eu ştiu ce să faceţi cu el… n-o să vorbească şi n-o să facă nimic niciodată, acceptaţi-l aşa cum este. Am pierdut trei ani în care copilul meu ar fi putut face terapie. Şi a trebuit să trag foarte tare cu el când am descoperit că există terapie în alte ţări, una care se făcea încă din anii ’70!”
Cristina se referă la terapia ABA (Applied Behavior Analysis – Analiză comportamentală aplicată) care este, în acest moment, singura cu rezultate pozitive, uneori chiar uimitoare. Iar ea are meritul de-a fi adus această terapie în România şi de-a o fi făcut disponibilă pentru zecile de mii de familii care au copii autişti.”
……………
Despre faptul că se poate … o ameliorare sau chiar o recuperare totală: http://www.adevarul.ro/magazin_de_duminica/dosar/Incursiune_in_mintea_unui_autist_0_161384176.html

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: