jump to navigation

Postat pe 30.01.2010! Noiembrie 3, 2010

Posted by lumealuiteo in Uncategorized.
trackback

Am avut surpriza ca, punându-l pe Teo să deseneze ceva din ceea ce vrea el … să deseneze „familia” lui (aşa am interpretat noi!), dar compusă din 4 (patru), nu din 3 (trei) persoane! Acesta nu a fost un test proiectiv, cu atât mai mult este interesant, căci a fost ceva din ceea ce credem că a vrut el să ne transmită, ceva din ceea ce simte …
Surpriza a stat tocmai în explicaţiile pe care le-a dat Teo în legătură cu cea de-a patra persoană, „băiatul”, care „merge la şcoală, nu la grădiniţă; are învăţător …; se joacă numai cu ce trebuie …; pe băiat îl iubeşte mami (de altfel, în desen „băiatul” stă lângă mami) …”. Imaginea pe care Teo a atribuit-o „băiatului” a fost una pozitivă, cam tot ceea ce vrem noi de la Teo … .
Una dintre ipotezele unei prime evaluări a desenului a fost că Teo a descris oarecum „sinele”, că realizează că este el, dar nu „Teo”. O altă ipoteză a fost aceea că, dimpotrivă, a descris băiatul pe care îl construim noi zi de zi, pe care-l vrem, având în vedere că a atribuit acestuia numai părţi pozitive. Şi într-un caz şi în altul, pentru că nu se dau teste proiective la autişti, rezultatul este o ipoteză care poate să nu devină certitudine niciodată.
La un interval de 7-8 zile după aceste prime desene, Teo a cerut singur foaie într-o zi, tot în timpul unei lecţii, şi a desenat de această dată 3 persoane care erau: mami, tati şi „băiatul” …; „Teo” nu a mai fost … chiar a insistat, „nu e Teo, e băiatul”!
Devine din ce în ce mai interesant … a renunţat la „Teo” în favoarea „băiatului”!

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: